Korisničke informacije
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?
09. Rujan, 2010, 11:28:32

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
Za povratak na Destinacije.com portal, kliknite OVDJE.
Novosti
Dobrodošli na Destinacije.com forum!
Forum Pomoć Traži Prijava Registracija
Destinacije.com forum  |  Turizam  |  Toplice i wellnessi  |  Slovenija i Hrvatska - dva svijeta 0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
Anketa
Pitanje: Tko ima bolje terme, SLO ili HR?
Slovenci su genijalci
Mnogo su bolje SLO
Podjednaki smo
Naše su toplice bolje
Ne zanima me SLO
Ne idem u toplice

Str: [1] Dolje Ispis
Autor Tema: Slovenija i Hrvatska - dva svijeta  (Posjeta: 5780 )
MAKI
Global Moderator
Full Member

Spol: Muški

Voditelj Projekta

Profil WWW
« : 29. Srpanj, 2008, 17:41:57 »

Poštovani prijatelji foruma Destinacije.com,

kao uvod i prvu od tema u ovoj kategoriji želimo Vam predstaviti nešto smo sami posjetili i što bi trebalo biti uzor zdravstvenog turizma. Slovenija u tome višestruko prednjači ispred više desetaka godina zaostale drage nam Hrvatske, koja joj dugo vremena neće moći parirati u turističkoj ponudi ovog tipa. Žalosno je da su neke od najkvalitetnijih kapitalnih investicija u naše toplice investirali također Slovenci. No tu je i osobni problem Destinacije.com tima koji smo individualci i izgleda da smo previše toga vidjeli, uz to mislimo svojom glavom i onda se dogodi to da jednog dana previše znate. A to danas vrlo često i nije baš tako dobro.

Njihova percepcija turizma i smjer u kojem se razvijaju na tom području više je nego jasan i davno definiran. Odredili su se kao zemlja koja će ulagati u razvoj elitnog turizma i u vrhunsku ponudu s kojom žele privući najkvalitetnije posjetitelje. I to im ide sajajno. Toliko je puno odličnih termalnih rivijera i wellness centara i svi rade punim kapacitetom veći dio godine. Slovenci ne izmišljaju termine "sezona", "godišnja doba" i slične izgovore za sveprisutni pesimizam, bezidejnost i besparicu. Sudbinu si sami krojimo, ne samo kao pojedinci, nego i kao društvo u cjelini. Biti će nam onako kako si sami napravimo.

Slika 1: Wellnes Živa (prema nama, najljepše male terme u Sloveniji, ali zato i jedne od najskupljih)

U čemu je problem kod nas? U tome što mi poput trgovaca u prometnoj ulici čekamo hoće li nam netko sam doći u radnju, dok se oni nude kupcima svojih usluga i ponudom ih jednostavno mame kod sebe. Da li će kvalitetnog turistu privući cijena ulaznice na bazene od 10 kn. Neće, nema šanse. Da mu date besplatno, ma da mu platite neće doći među hrpetinu primitivaca i djece koja divalju po bazenima, te sa svojim nekulturnim roditeljima koji ih nisu naučili temeljnom bontonu i odgoju kod kuće, uživaju u još jednom primjeru domaćeg "socijalnog turizma".

No sredite i dotjerajte bazene, ambijent, ponudu, usluge, ljubaznost... da sve bude pic-pic. Dodajte 8 vrsta sauna, masaže, džakuzije, solarije, restorane, kafiće, sportske dvorane, vrhunski smještaj, okoliš... itd, te mu naplatite boravak po danu 200 eura. Uz dobar marketing biti ćete solidno popunjeni već nakon nekoliko mjeseci rada i kroz godinu dana početi ćete pozitivno poslovati. E, al treba uložiti 50 mil. eura. Kod nas oni koji i imaju toliku lovu gledaju poslove i malverzacije u kojima će što prije okrenuti i vratiti lovu. Oni će sigurno reći; "Hebate, pa treba 10 do 12 godina da mi se to vrati. Ma neću se s tim zaje******!".

Slika 2: Terme & Wellness Portorož (po mnogima zasigurno jedne od najljepših sauna u Europi)

Tu je problem kod nas, tj. jedan od problema. Samo ga nemojte još pitati kako je počeo raditi i odakle mu lova. Barem ne prvi milijun. Pretvorba nas je ukopala za narednih 100 godina. Lako je došao do love i sada se nitko neće gnjaviti s investicijama koje bi osigurale odličnu turističku budućnost cijele zemlje i društva, jer takvi pojedinci nemaju ništa od toga. Ustvari imaju, ali se time ne mogu zadovoljiti. Slovenija je zemlja koja temelji turizam na nekim drugim vrijednostima i razmišlja dugoročno. Tamo kapital nije padao s neba i nije se preko noći bogatilo. No zato danas znaju investirati i čak nekoliko termi u Sloveniji se mogu pohvaliti s 500.000 do milijun posjetitelja tijekom godine.

A šta mi imamo ponuditi po tom pitanju. Nekoliko dobrih malih wellness centara u pojedinačnim hotelima, a koji su namijenjeni isključivo njihovim gostima. Slovenci ne pitaju da li spavaš u hotelu ili ne. Samo ti dođi, plati i uživaj koliko god hoćeš. Što god poželiš, sve će ti ispuniti. To što je nabrijani Hrvatina, njih niti najmanje ne brine niti se zamaraju našim nacionalističkim stavovima tipa "ja sam najbolji i najpametniji, ja sam direktor svemira jer sam Hrvat". Zanima ih samo tko si kao turist, a ne odakle dolaziš i što si po nacionalnosti. Previše se bavimo politikom, a premalo ekonomijom. Mislim da je to jedan od kroničnih problema naše zajednice. Mislimo da sve znamo, ali si ne možemo pomoći.

Slika 3: Terme Čatež (najposjećenije i najprofitabilnije terme u ovom dijelu Europe)

Mi stalno dijelimo, na ove i one... naše i vaše... česi, rusi, talijani... ma koje su to fore? Dijelimo ih kao potrošače, i ne po zemljama. Ponudimo elitni turizam i onda kažimo: "ove godine imamo povećanje elitnog turizma od 160%, dok je povećanje prihoda u turizmu 12%". A ne stalno zbrajati apartmanske ležaje, noćenja, aute, ulaske na granici i naplatnim kućicama, te koliko nam se gostiju odmara na plaži. Zbrajajmo potrošnju i prihode, tako što ćemo na more pozvati elitne goste koji ne pitaju koliko košta, ali samo pod uvjetom da mu za to nešto damo i ugodimo ih.

Nema ništa od čekanja da se dogodi čudo i da nam netko dođe bez ponude i investicija. Stvarajmo si brend najraznovrsnije zemlje na svijetu, a ne stalno brijati o "Mediteranu kakav je nekad bio". I onda u tim spotovima prikazujemo samo more, kao da je to jedino što imamo za pokazati. Sezona, sunce i more. Pa već ste se svima popeli na vrh glave. Ajde malo pogledajte Sloveniju, idemo se vratiti na terme. Evo Vam Čatež, pa mi sad odgovorite na nagradno pitanje: "Kad je sezona u Čatežu?". Jednostavno pitanje, a? Naravno, nema sezone. Samo mi možemo tako nešto izmisliti.

Slika 4: Terme Olimia i Svijet sauna (jedne od ponajboljih termi, a mnogim Hrvatima top odredište)

Postoji razdoblje povećane i slabije potrošnje usluga. No zato se rade određene marketinške aktivnosti kako bi se taj nesrazmjer smanjio što je više moguće, pa se ulaže u turističke sadržaje koji nisu sunce i more, pa tako i ne ovise o tome jel nogometno prvenstvo baš po ljetu i da li od 60 dana sezone 15 dana pada kiša. Imamo prirodu, imamo aktivni turizam, imamo seoski turizam, imamo gastronomski turizam, kulturni, sportski... ajmo malo okrenut ploču. Pa ne može se na plaži više ljudi gurat nego što je, osim toga sve je manje gostiju koji će se zadovoljiti s takvom ponudom.

Teško je u ovakvim okolnostima kada se ovih dana tako mnogo i loše priča o domaćem turizmu ostati samo na termama i saunama, pa je moj cijeli osvrt otišao predaleko i u smjeru u kojem nisam planirao. No svejedno usporedba Slovenskih i naših termi nije moguća, pa nema potrebe o tome niti raspravljati. Pokazati ćemo nekoliko fotki iz najljepših slovenskih centara, a na nama je da još mnogo toga učimo. E sad je druga stvar što to nećemo, jer smatramo da smo najbolji i najpametniji, a još smo daleko od toga. Imamo fantastične potencijale koji su minimalno iskorišteni i za to smo si sami krivi, a nije problem u naftnoj krizi, terorizmu ili sličnim nebulozama.

Slika 5: Lotus terme, Rogaška Slatina (konkurencija u SLO je nevjerojatna, a ponuda pred savršenstvom)

Jedan gost u slovenskim termama potroši više od 20 naših u Bizovačkim toplicama. Sve smo obišli više puta i jako dobro znamo. No u Slovenskim nećete naći kronično prljavi pod ili odbačene ženske uloške u svlačionicama. Nakon takve scene, za mene više ne postoji način da tamo ikada više odem. I to od naših gostiju. Niska cijena, nekultura i nepismenost. Svaki si turistički centar sam skuplja klijentelu svoju gostiju, a oni koji naplaćuju npr. 15 kuna ulaznice odmah se zna tko su im gosti i što se od njih može očekivati. Nemamo ništa sa Slovenijom, ali zašto izmišljati toplu vodu. Pomirimo se s time da nisamo naj-naj, i da imamo od koga učiti. No ako to ne želimo ili nam je ispod časti, onda prestanimo kukati.

Kako se ne bi sve ovo pretvorilo u javni linč domaćeg turizma, predlažem da me se pobije s argumentima i prikaže nova domaća turistička ponuda, koja puževim koracima ide pomalo naprijed. Ako imate vlastite toplice ili terme, ili ako ste pak bili u njima - naprijed. Otvorite novu temu i predstavite ih. Napišite svoja iskustva i dojmove, iznesite utiske i postavite fotke. Ujedno Vas molimo da za svake toplice otvorite samo jednu novu temu, pa ako je već više wellnessa ili termi predstavljeno unutar kategorije, molimo Vas da prije otvaranja nove teme prvo provjerite da li ju je već netko započeo prije Vas.

Mnogo toga lošeg sam već ovdje iznio, pa Vi sada nastavite u vedrijem tonu.  Cheesy

Uđite i Vi s nama u predivni svijet bazena i sauna.

voditelj portala
Mario Krpan
« Zadnja izmjena: 03. Kolovoz, 2008, 13:37:47 maxy » Evidentirano

Destinacije.com - Najkvalitetnije ciljano turističko internet oglašavanje u Hrvatskoj
 Str: [1] Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na: